بازار جهانی و داخلی سنگآهن
بر اساس گزارش جهانی آهن هفته 51 واحد خبر آهن ملل اصفهان، به دلیل رکود بازار در هفته گذشته، قیمت سنگآهن دچار افت شد. در نهایت سنگآهن با خلوص 62 درصد از قیمت 94 دلار در هفته گذشته به 92 دلار برای هر تن خشک سی اف آر رسید. نسبت به هفته گذشته، موجودی بنادر سنگآهن چین تا حدودی رشد کردهاست. از این رو، خریدارن در مورد محدودیت در عرضه، دچار نگرانی نشدند.
شواهد از وضعیت بازار حاکی از آن است که خریداران میزان نیاز سنگآهن خود برای تعطیلات سال نو چین را تامین کردهاند. اکنون کارخانهها بیشتر به دنبال محمولههای حمل فوریه میباشند. برای سه هفته متوالی، موجودی بازار فولاد افزایش یافته و در نهایت به رکود بازار سنگآهن کمک کردهاست.
طبق گزارش یومتال، قیمتها در بازار سنگآهن صادراتی ایران، افزایشی جزئی داشتهاند. قیمت نهایی برای سنگآهن مگنتیت با خلوص 61 درصد از 56.1 دلار به 56.6 دلار برای هر تن فوب رسیدهاست. قیمت سنگآهن هماتیت صادراتی با خلوص 61 درصد ایران از 53 دلار به 53.5 دلار برای هر تن فوب رشد یافت.
بازار داخلی و جهانی قراضه آهن
بر اساس گزارش جهانی آهن هفته 51 واحد خبر آهن ملل اصفهان، بازار قراضه آهن وارداتی در هفتهای که گذشت در کشور ترکیه از ثبات مناسبی برخوردار بود. قیمت این کالا حدودا 300 دلار برای هر تن سی اف آر بدون تغییر باقی ماندهاست. در چند هفته گذشته که قیمتها رشدی چشمگیر داشتند، در حال حاضر آرامش بر بازار حاکم شدهاست. قیمت نهایی قراضه آهن صادراتی سنگین کلاس دو در ژاپن و در هفتهای که گذشت به دلیل نتایج خوبی که برای مزایده صادراتی و افزایش بازار داخلی حاصل شد، رشد یافت. قیمت این کالا در حدود 10 دلار بالا رفت و به 244 دلار برای هر تن فوب رسید.
بسیاری از خریداران کرهای، قیمتی معادل 233 تا 235 دلار هر تن فوب برای قراضه آهن سنگین کلاس 2 ژاپن پیشنهاد دادند. این قیمت ثبت شد و نشاندهنده رشدی 6 دلاری در هفته میباشد. قراضه آهن وارداتی کانتینری در منطقه شرق آسیا در حدود 3 دلار رشد یافت. در نهایت این کالا با قیمت 270 دلار هر تن سی اف آر معامله شد. قیمت قراضه آهن خرد شده در بازار داخلی آمریکا نیز حدود 271 دلار هر لانگ تن بود. این نرخ قیمت برای قراضه نشاندهنده ثبات بازار این کالا در آمریکا میباشد.
بازار داخلی و جهانی بیلت
طبق گزارش جهانی آهن هفته 51 واحد خبر آهن ملل اصفهان، در هفتهای که گذشت قیمت قراضه آهن در بازارهای جهانی بالا رفت. همین امر باعث شد که قیمت بیلت بر خلاف کاهش فعالیت در بازار، رشد پیدا کند. بیلت صادراتی سی آی اس در بازه قیمت 405 تا 420 دلار برای هر تن فوب بود. این بازه قیمت، نشاندهنده ثبات بازار بیلت است.
قیمت بیلت وارداتی در ترکیه در حدود 5 دلار رشد کرده و در بازه 425 تا 430 دلار هر تن سی اف آر ثبت شدهاست. این در حالی است که درخواست خریداران از قیمت 415 دلار بالاتر نرفت. بیلت صادراتی ترکیه هم تا 10 دلار بالا رفته 430 دلار هر تن فوب ثبت شد.
قیمت بیلت در بازار داخلی چین در هفته گذشته در حدود 8.5 دلار کاهش یافته و به 478 دلار برای هر تن رسیدهاست. رشد قیمت بیلت در بازارهای جهانی بستگی به رشد قیمت قراضه آهن دارد. برخی بر این امیدند که از بازارهای بیلت بدون تغییر بمانند. با این حال، همانطور که گفتیم، افزایش قیمت بیلت با توجه به کاهش تقاضای بازارهای مصرفکننده و کاهش قیمت بیلت در بازار داخلی چین، به رشد قیمت قراضه آهن وابسته است. انتظار میرود که در اواخر ماه ژانویه، مقداری قیمتها تصحیح شوند.
در روز شنبه، متوسط قیمت شمش 43038 ریال بود. این نرخ قیمت تا روز چهارشنبه به 43463 ریال دست یافت. سیر قیمتها از ابتدای هفته تا روز دوشنبه کاهشی بود. یکی از دلایل این مسئله، به سرانجام نرسیدن تولید میلگرد با شمش 43000 ریالی بود. همه این عوامل باعث بوجود آمدن روندی کاهشی در بازار بود. البته افت دلار نیز در این روند بی تاثیر نبودهاست. قیمت شمش از روز دوشنبه با باز شدن بازارهای ارز در خارج، رشد یافت و تا آخر هفته به 43463 ریال دست یافت. آهن اسفنجی در هفتهای که گذشت با قیمتی معادل 23000 ریال معامله میشد. قیمت این کالا تا اواخر هفته به دلیل بارندگی و مشکلات حمل و نقل واضح اعلام نمیشد. بخشنامهای که در هفته گذشته توسط وزارت صمت ارائه شد، روند بازار را به سمت سردرگمی برد. بر اساس بند 2 این ابلاغیه، کلیه واحدهای نوردی موظف هستند شمش مورد نیازشان را از بازار بورس کالا تهیه نمایند. بسیاری از واحدهای نورد امکان ثبتنام در سایت بهینیاب را ندارند. به همین دلیل، واجد شرایط خرید نخواهند بود. علاوه بر این، تکلیف واحدهای ذوب که صادرات ندارند و محصولشان را در بازار داخل عرضه میکنند، چیست؟ دولت هنوز فاقد یک برنامه منسجم برای مقابله با تحریم است و برای کنترل بازار سیاست سهمیهبندی و نظارت را پیگیری میکند. این روش منتهی به کاهش تولید میشود نه افزایش آن که در شرایط فعلی امری ضروری است. پیشبینی اکثر دست اندرکاران بازار آهن این است که به علت کاهش عرضه آهن اسفنجی، قیمت شمش پائین نخواهد آمد و در واقع فضائی برای کاهش قیمت هم وجود ندارد.
بازار داخلی و جهانی مقاطع فولادی
بر اساس گزارش جهانی آهن هفته 51 واحد خبر آهن ملل اصفهان، در هفته اخیر قیمت میلگرد صادراتی سی آی اس 440 دلار هر تن فوب ثبت شد. این نرخ قیمت نشاندهنده رشد 15 دلاری هفتگی این کالا میباشد. در هفتهای که گذشت، قیمت میلگرد در بازار واردات آسیا بهبود یافتهاست. با این حال، میزان تقاضا برای این کالا بسیار محدود بودهاست. در جنوب شرق آسیا، میلگرد وارداتی تا 5 دلار بهبود داشته و در بازه قیمت 445 تا 460 دلار هر تن سی اف آر ثبت شد. در چین، قیمت پیشنهادی میلگرد 455 تا 460 دلار هر تن فوب بود که از قیمتهای ترکیه هم بالاتر بوده در بازار آسیا خریداری ندارد. میلگرد صادراتی در ترکیه 450 تا 460 دلار هر تن فوب بود و با توجه به نزدیکی تعطیلات، فعالیت زیادی نخواهد داشت. میلگرد در بازار داخلی اروپا با 3 یورو رشد به 463 یورو هر تن درب کارخانه رسید. قیمت میلگرد در بازار داخلی آمریکا نیز 605 دلار هر شورت تن درب کارخانه و بدون تغییر ماند. در روز شنبه میانگین قیمت میلگرد آجدار 48931 ریال بود. با افت قیمت ارز و نگرانی بازار از روند قیمتها روز دوشنبه قیمت به 47392 ریال کاهش یافت ولی از سهشنبه روند صعودی به خود گرفت. این کالا در روز چهارشنبه که به 47875 ریال رسید. در 16/09/98 قیمت میانگین میلگرد 47371 ریال بود. تحلیل ما این بود که با توجه به عرضه آهن اسفنجی و مشکل بارندگی که روی حمل و نقل آن تاثیر میگذارد افت قیمت موقتی است. اعداد هم نشانگر همین نتیجهگیری است. روز پنجشنبه بحثهایی در بازار باز شد که پایه قیمت میلگرد عرضه شده در بورس برای دیماه حدود یک هزار ریال بیشتر از آذرماه است. به همین دلیل فروشندهها خود را برای افزایش قیمت در هفته اول دیماه آماده کردند. در حالیکه میلگردهای ارزان فروخته شده در بورس و بازار در هفته قبل هنوز تحویل نشده این فشار عرضه اجازه میدانداری جدی به بازار میلگرد را نخواهد داد. شاید دو روز اول هفته شاهد بازارسازی باشیم ولی تب تند زود به عرق کردن منتهی میشود. در واقع انتظار میرود منحنی هفته اول دیماه نشاندهنده صعود قیمت در دو روز اول باشد و پس از آن بازار به عقب برگردد، مگر آنکه قیمت شمش به علت عقب افتادن تولید روند صعودی داشته باشد.
قیمت تیرآهن تقریباً ثابت بود. روز شنبه میانگین قیمت تیرآهن 14 تا 18 ذوب آهن در اصفهان 54850 ریال بود. روز یکشنبه به 54700 ریال سقوط کرد ولی از دوشنبه روند صعودی گرفت و به 55300 ریال تا آخر هفته دست یافت.
بازار داخلی و جهانی ورق آهن
طبق گزارش بازار آهن هفته 51 خبر آهن ملل اصفهان، ورق گرم صادراتی سی آی اس هفته گذشته رشد چشمگیری داشته و از 430 دلار به 465 دلار هر تن فوب رسید.
در ترکیه ورق گرم حداقل 20 دلار نسبت به اوایل دسامبر رشد داشته و به 525 دلار هر تن درب کارخانه رسید. البته بازار فعالیت زیادی نداشت و همه منتظر روشنتر شدن روند بازار در سال نو میلادی بودند.
قیمت ورق گرم در بازار داخلی چین در ثبات بود. در بازار صادرات نیز ورق گرم چین حدود 473 دلار هر تن فوب ثبت شد، که حدود 6 دلار رشد هفتگی داشت. در بازار واردات جنوب شرق آسیا نیز ورق گرم از 480 دلار به 480 تا 485 دلار هر تن سی اف آر رسید.
در بازار داخلی اروپا نیز ورق گرم در حدود 432 یورو هر تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی امریکا نیز ورق گرم از 558 دلار هفته قبل به 576 هر شورت تن درب کارخانه رسید.
ورق گرم ضخامت دو میلیمتر رول روز شنبه در اصفهان 60500 ریال معامله میشد و در اهواز 59500 ریال اما روز یکشنبه قیمتها تا هزار ریال پائین آمد روز دوشنبه بازار شروع به بهبود یافت. تا آخر هفته محصول مبارکه 62000 ریال و محصول اهواز 59000 ریال اعلام میشد.
ورق گرم ضخامت 3 تا 5 میلیمتر رول در اصفهان هفته گذشته عرضه مناسبی نداشت به همین دلیل قیمت قابل استنادی دریافت نشد، ولی ضخامت 6 تا 15 میلیمتر روز شنبه 66900 ریال قیمت داشت یکشنبه افت کرد و تا 66480 ریال پایین آمد، اما از دوشنبه روند صعودی گرفت که متاثر از روشن شدن فضای قیمت ارز بود و تا چهارشنبه به 69100 ریال رسید.
ورق اکسین ضخامت 10 تا 40 میلیمتر به طور متوسط روز شنبه 67313 ریال معامله میشد، ولی تا چهارشنبه به 67875 ریال بالا رفت همین روند در مورد ورق کاویان دیده شد که از 64000 ریال روز شنبه به 64167 ریال در آخر هفته رسید. ورقهای اکسین کیفیت ST52 همچنان در بازار نایاب است، به خصوص ضخامتهای 10 ، 12 ، 15 ، 35 و 40 میلیمتر. به نظر میرسد اکسین در حال گسترش فعالیت در بازارهای خارجی است و کمتر به بازار داخلی مثل گذشته امیدوار است، چون در هفته قبل مزایده صادرات 30 هزار تن ورق اکسین اعلام شد.
ورق سرد بازار آرامی را داشت و میانگین قیمت 83773 ریال روز شنبه تنها چهارشنبه کمی تغییر کرد و به 83364 ریال افت کرد که ناشی از پائین آمدن قیمت ورقهای با ضخامت 90/0 میلیمتر به بالا بود.
ورق گالوانیزه در اول هفته تنزل نشان داد که ناشی از مساله نرخ ارز و کاهش قیمت محصولات هفت الماس بود، ولی تا آخر هفته کمی بهبود یافت و از میانگین 85138 ریال روز شنبه که به 84458 ریال در روز یکشنبه رسیده بود تا سه شنبه به 84946 ریال رسید. این کالا در روز چهارشنبه کمی افت قیمت را تجربه کرد و به 84292 ریال پایین آمد.
نباید فراموش کرد که دولت هنوز مشغول چاپ پول است و شاخص بازار سهام رو به بالا. آخر سال است و جبران کسری بودجه ضروری. بنابراین تورم گریزناپذیر است. نوسانها دیگر دامنه یکی دو روزه پیدا خواهند کرد و این نشانه خوبی برای دست اندرکاران فولاد نمیباشد.
منبع: آهن ملل اصفهان (ahanmelal)