تعیین کشورهای مناسب برای صادرات آهن و فولاد از سمت وزارت صمت
بر اساس گزارش واحد خبر آهن ملل اصفهان، در سال 1394 صنعت فولاد ایران، لیستی از کشورهای مختلف را برای بازار صادرات انتخاب کرد. در فهرست ایجاد شده تعدادی از کشورهای منطقه خاورمیانه، آسیای دور و نزدیک و تعدادی از کشورهای اروپایی و آفریقایی بررسی شدند. با استفاده از این بررسیها صنعت فولاد ایران قصد داشت که فرصتهای مناسب صادرات آهن و فولاد در کشورهای دیگر را برای بسیاری از عرضهکنندگان در بازار فولاد و آهن آشکار سازد.
بازار صادرات آهن و فولاد کشور ترکمنستان
یکی از کشورهای مورد بررسی برای ایجاد یک بازار صادراتی، کشور ترکمنستان است. اقتصاد این کشور هنوز با چالشهایی روبهرو است و همواره در حال بهبود میباشد. طبق گزارش واحد خبر آهن ملل اصفهان، در سال 2017 رشد اقتصادی ترکمنستان بیش از 6.5 درصد بودهاست. عوامل موثر بر رشد اقتصاد این کشور را میتوان صادرات گاز طبیعی، سیاست جایگزینی واردات و به طور کلی سیاستهای انبساطی مالی دولت این کشور دانست.
مهمترین هدف دولت ترکمنستان، ایجاد اصلاحات در بخش انرژی محسوب میشد. بر همین اساس دولت در مسیرهای انتقال انرژی تنوع ایجاد کرد و سرمایههای خارجی در بخش انرژی را جذب کرد. دولت قصد داشت جریان اصلاحات در این بخش را نهادینه کند.
برنامه دولت ترکمنستان برای جذب سرمایهگذاری
دولت ترکمنستان هدفهای بسیاری برای اقتصاد این کشور داشت. یکی از مهمترین اهداف دولت مرکزی ترکمنستان را میتوان رشد خصوصیسازی کل اقتصاد این کشور تا سال 2020 دانست. از دیگر اهداف دولت میتوان به جذب سرمایهگذاریهای خارجی اشاره کرد. دولت ترکمنستان برای نیل به این اهداف تمام تمرکز خود را بر خصوصیسازی بخشهای انرژی و حمل و نقل ریلی متمرکز کرد.
در سال 2016 نرخ سرمایهگذاری برای تولید ناخالصی این کشور در حدود 47 درصد بود که این نرخ در سال 2017 به 41 درصد رسید. این مسئله به دلیل اتمام پروژههای سرمایهگذاری اتفاق افتاد. مسئلهای که اهمیت دارد این است که در طی یک دوره زمانی کوتاه میزان کسری حساب جاری نسبت به تولید ناخالصی این کشور حدود 8 درصد افت داشتهاست.
گذر ترکمنستان از توسعه و افزایش مصرف فولاد این کشور
بر اساس گزارش واحد خبر آهن ملل اصفهان، میزان مصرف فولاد با درجه توسعهیافتگی هر کشور رابطه تنگاتنگی دارد. در واقع این مسئله برای کشورهای در حال توسعه یکی از شاخصهای مهم به شمار میرود. محققان مشخص کردهاند که نرخ رشد فولاد در مراحل اولیه رشد و جهش اقتصادی شدت مییابد. معمولا پس از یک دوره که ثبات بر بازار حاکم میشود، اقتصاد رشد میکند و به مرور مصرف فولاد کاهش مییابد.
قاعدتا حجم عظیم سرمایهگذاریهای زیربنایی و زیرساختهای صنعتی، میزان مصرف فولاد را بالا میبرد. همانطور که پیش از این اشاره کردیم کشور ترکمنستان در حال پیشرفت و گذر از دوره توسعه است، بنابراین میتوان بازار خوبی برای صادرات فولاد باشد.
مادامی که جذب سرمایهگذاری در این کشور افزایش یابد، ارزش افزوده این بخش صنعت این کشور نیز رشد خواهد کرد. با رشد صنعت و زیرساختها در این کشور و افزایش حجم مصرف فولاد، صادرات میلگرد و آهن ایران در این کشور بازار مناسبی پیدا خواهد کرد.